Komiks Fakáč již nevychází, ale jeho ostatky zde budou ponechány, dokud zcela nezetlí...


úterý 4. března 2008

Fakáč č. 10 - Kdož jsú boží bojovníci?

100% Bio! Krleš!

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Aha už jsem se našel :). Chorcheee.

Anonymní řekl(a)...

... ale co je asi důležitější, díky za pokračování tématu, které naznačil komix číslo 7. Tam to bylo prý necílené, tady je to naprosto jasné. Věc je to důležitá a diskuzi potřebuje. Jinak u mě teda plně trefa do černého! To že moje přímost a upřímnost spočívá toliko v psaní provokativních článků a urážlivých mailů jsem si už taky uvědomil. Asi bych se sebou měl něco dělat... Chorcheee

Anonymní řekl(a)...

Tenhle dil mi prijde dost odhalujici... Na dekana samozrejme pusobi ruzne tlaky; kraj, ministerstvo apod.; na ktere musi reagovat prinejmensim z duvodu udrzeni financniho zazemi fakulty. Svet se meni, a klast vetsi duraz na aplikovanou vedu je velmi racionalni stanovisko. Vetsina absolventu PrF stejne nepracuje v oboru a tech nekolik talentu v rocniku rozhodne ma na fakulte moznost rozvoje svych schopnosti /nebojim se, ze by se na tom neco zmenilo do budoucna, profesori prece zustavaji/.

A utocit na dekana bez znalosti sirsiho socioekonomickeho a hospodarskeho kontextu jeho jednani, mi prijde nefair.

Anonymní řekl(a)...

Tak toto jest povedene velice prevelice, achacha!

Anonymní řekl(a)...

"Na dekana samozrejme pusobi ruzne tlaky; kraj, ministerstvo apod.; na ktere musi reagovat prinejmensim z duvodu udrzeni financniho zazemi fakulty."

Děkan, který si své vlastní granty podává ne pod univerzitou, ale pod akademií, může o finančním zázemí jedině tak mlčet.

Anonymní řekl(a)...

No to snad ne... granty pod akademií jsou na výzkum, jestli se nepletu. Prachy na rozvoj fakulty musí děkan schánět podle mě pod hlavičkou akademie. Chorcheee

Anonymní řekl(a)...

Ach jo, závěr:...pod hlavičkou univerzity, samozřejmě. omlouvám se

Anonymní řekl(a)...

Ne. Akademie i univerzita provozují výzkum - třeba naši ornitologové nebo botanici, kteří žádnou akademii široko-daleko nemají, si granty žádají přes univerzitu/fakultu, to je ta činnost, kterou se zabývá paní Pánková.

A teď si představte, že každá instituce si z každého grantu tzv. overhead - peníze na otop, telefony, a tak. Každý grant pro univerzitu tak představuje univerzitní plus, každý grant pro akademii univerzitní mínus.

Ono to není tak horké, protože instituce spolu-pracují. Horší jsou dvě okolnosti. Prvá, že přímo ve vedení fakulty máme osoby, které si podávání grantu přes AV a ne přes JČU zdůvodňují tím, že na AV je přátelštější, vstřícnější administrativa. Bacha, napsal jsem ve vedení - jsou to tedy ti, kteří mají největší moc s administrativou něco podniknout. Druhá, MŠMT, které je bohaté, donedávna ke každému grantu získanému univerzitou přihazovalo tzv. nespecifickou podporu projektu. Kdo vlastnil univerzitní grant, vydělával fakultě peníze navíc, kdo získal grant akademický, vyhazoval tyto peníze oknem. Možná to působí divně a ezotericky a pro někoho překvapivě, ale tak to prostě je-bylo. Řadový student nebo mírně schizofrenní zaměstnanec obou institucí to třeba nemusel vědět, ale děkanstvo a proděkanstvo?

Martin Konvicka řekl(a)...

Von je to cele nejaky omyl:

p. Dekan, a par dalsich okolo nej, pravdepodone citi uzasnou prilezitost "pumpnout Brusel" - a neco poradneho za takto ziskane penize vybudovat. K tomu je ale treba krajskeho posveceni a snad i spolufinancovani. Jak je na tom kraj, vime nebo tusime - za hordu biologickych manicek se stydi, radeji by tady inzinyry, chemiky a podobnou faunu. Jak se ale zda, lide okolo dekana jsou oslepeni vidinou bruselskych miliard.

Opomenme ted, ze pokud se nekdo chce stat fyzikem, silnoproudarem nebo organickym chemikem, tak davno studuje v Praze, Brne, Plzni nebo Liberci. Pokud je echt hloupy, tak v Ostrave. A ze i tam prislusne skoly upi nedostatkem uchazecu. Zustanme u toho, ze cela ta rosada je kvuli miliardam z Bruselu - ktere nikdo nevidel a pravdepodobne ani neuvidi. Protoze i o ty se bude soutezit a nikde, opravdu nikde neni napsano, ze zrovna Prf JCU svuj kus mamuta dostane.

Abych se ale vratil k tomu omylu. Nemohu se ubranit dojmu, ze soucasne vedeni si vubec neudelalo takzvanou analyzu SWOT, prehled svych prednosti a nedostatku. Kdyby tak bylo byvalo ucinilo, zjistilo by, ze na "trhu" matematik a technickych oboru opravdu jeste dlouho nebudeme konkurenceschopni. Rezervy mame v (obou) biologiich a dale v cele prehrsli navazanych oboru, z nichz mnohe kupodivu lze rozvijet i na aplikovane bazi. Akorat to zde nikdo nezkusil. Vzdyt my, sakra, ani neumime prodat nase soucasne aplikovane projekty - a chceme rozvijet mericstvi a strojirenstvi.

Vzdycky se mi pricily diskuse (mezi studenty a omladinou) o biolozich a nebiolozich, pripadne bilych a nebilych. Ted, kdyz ze slonovinove veze jmenem MORDOR sleduju tuhle debatu, radikalne menim nazor. Moje interpretace je, ze v cele Instituce prevladli kolegove, kterym docela uniklo, v cem tahle instituce byla zajimava, cim pritahovala zajimave uchazece i zamestnacne.

A opravdu to nebyly 3+1 na Maji, ani "spickove vybavene laboratore".

Nenanonymne,
Konva

Kohoutí Pařát řekl(a)...

Bojím se, bojím, že máš s těma evropskýma prachama asi pravdu....kdybychom chtěli být v rámci ČR opravdu progresivní, bylo by lepší snažit se podojit soukromý sektor, tj. rozjet kvalitní aplikované projekty. Ale umí to tady někdo? A stojí o to někdo v zemi, kde kupa lidí jenom čeká na peníze, na které "mají právo"?

Martin Konvicka řekl(a)...

Zase, na obhajobu Instituce dluzno priznat, ze vidina Euro-miliard zblaznila skoro vsechny (aspon v akademickem sektoru uplne vsechny) a na obhajobu brusele treba pripodotknout, ze ty euro-penize maji byt... na pumpovani soukromeho sektoru.

Je to samozrejme absurdni, pumpovat finsky, nemecky a cesky soukromy sektor tak, ze ho nejprve pekelne oskubeme, ziskany lup posleme bruseli, a pak z nej, po prislusnem prerozdeleni, vybudujeme Baraky na spolupraci se soukromym sektorem v Budejovicich, Ostrave a Bulharsku. Ale takove veci se deji a rika se jim socialismus.

Tim se ale dostavame nad ramec tehle debaty.

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že pokračování bylo opravdu třeba, a že se to tady pěkně rozjelo. Souhlasím s Konvou - nemáme lidi, přístroje, certifikace... na to, aby sme byli konkurenceschopní v "technice". Podle mě je potřeba spíš se snažit zvýšit technickou úroveň svých absolventů, aby si dokázali vyměnit žárovku v mikráku a nemusel se na všechno volat drahej servis. Kurz základy elektrotechniky pro Biology by se možná úspěšně chytnul... Jako bývalému elektrikářovi mi je někdy krušno, když vidím jak si mnozí kolegové představují, že to ve světě elektřiny a magnetismu chodí.
Jinak, odepsal mi prof. Libor-Děkan. Dlouhý zdvořilý mail, jak už jsem si u něj zvykl. Briefly: děkuje za názory a upozornění na blog. Má ale málo času a považuje za plýtvání další věnovat anonymním diskuzím na netu. Rád si s kýmkoli pohovoří ústně.
Nejen proto jsem rád, že to tu díky Konvovi, KP, PP (aspoň nějaká identita, než přiznají barvu) a dalším už není tak anonymní. Chorcheee

Unknown řekl(a)...

S aplikovanými obory to bude ještě běh na dlouhou trať. V noci mě Konva upozornil na Aplikovanou informatiku.
Pokud hodnotím podobor www, který je mi nejblíž, tak absolventům vstup do "aplikovaného" života vůbec nezávidím. Celý koncept teto části je navržen naprosto otrženě od reality a současných potřeb zaměstnavatelů v oboru tvorby www. Nejpravděpodobnější důvod takového lapsu je asi ten, že vyučující informatiky na PF se ničemu aplikovaně nevěnují. Alespoň takový dojem jsem získal, po shlédnutí jejich stránek. Pro srovnání doporučuji stránky vyučujících a doktorantů informatiky na MatFyz.

Kepi - OSVČ v oboru tvorby www od r. 2004

Anonymní řekl(a)...

Milý kohoutí pařáte.
Mnohé díky za krásné komiksy, jsou většinou velmi vtipné a vyloženě trefné. Nevím jestli jsem to pochopila blbě já nebo všichni ti ostatní zde píšící, ale já ty komiksy beru jako velmi příjemné zpestření dne, v některých dílech se i sebeironicky vidím (ach, kolikrát se mi stalo, že místo pařby mi jely gely... :-) a celkem dost mě mrzí, že ve spoustě lidí to vyvolává záchvaty plivání jedu... Problémy zde debatované jsou skutečné, ale není tím ten komiks trochu zneužit? Neměli byste to řešit jinde?
J.

Kohoutí Pařát řekl(a)...

Samozřejmě to má sloužit jen a pouze k pobavení, mě i vás. Ale už to asi brzy skončí.

Anonymní řekl(a)...

Pařáte, co takhle přidat víc těch krásných detailů typu okounících ptáků v prvních dílech? Začínají mi cházet...

Pavel Pech

Anonymní řekl(a)...

jen tak na okraj, pan dekan ma samozrejme i granty/projekty na fakulte (tedy dokonce ma bezici projekty)

Anonymní řekl(a)...

Už víte jak jste na tom s iQ ? Pokud ne, je toto jediněčná nabídka jak se otestovat. Výsledky můžete použít i jako certifikát k životopisu...
http://cz.iq-test.eu/?d=14427

Anonymní řekl(a)...

wow gold!All wow gold US Server 24.99$/1000G on sell! Cheap wow gold,wow gold,wow gold,Buy Cheapest/Safe/Fast WoW US EUwow gold Power leveling wow gold from the time you World of Warcraft gold ordered!fanfan980110

wow power leveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power levelingcheap wow power leveling wow power leveling buy wow power leveling wow power leveling buy power leveling wow power leveling cheap power leveling wow power leveling wow power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling buy rolex cheap rolex wow gold wow gold wow gold wow goldfanfan980110
sdfs